Posted on

Awas: 6 Bahaya Pokemon Go

pokemon6

Permainan yang kotroversi , sejak pertama kali dilancarkan , kemeriahan Pokemon GO tidak dapat dibendung lagi . Game ber – genre Augmented Reality ( AR ) buatan Niantic ini berjaya memikat hati pengguna telefon pintar di seluruh dunia . Bahkan , para pemain dari negara – negara yang seharusnya tidak mempunyai akses bermain Pokemon GO rela memasang APK cetak rompak . Timeline media sosial dibanjiri dengan foto – foto dimana pokemon ditemui , dari taman taman yang asri sampai tandas yang jorok . Namun selidik punya selidik , Pokemon GO ternyata membimbangkan . Dilihat dari pelbagai aspek , permainan ini mempunyai kesan negatif yang tidak saja akan menimpa pemain secara individu , tetapi juga pengguna telefon pintar secara global .

Berikut 6 perkara buruk bila terus bermain Pokemon Go ..

1. Berpotensi menghamburkan wang

Pokemon GO mempunyai ciri in – game transaction di mana pemain boleh menukar wang asli dengan mata wang virtual . Nantinya , wang maya ini boleh digunakan untuk membeli pelbagai barangan yang boleh didapati di Pokemon ‘s Item . Nah , daripada membazir wang untuk menikmati permainan secara serta-merta seperti itu , lebih baik kamu mencarinya dengan usaha sendiri . Bukankah misi dari sebuah game adalah berusaha lebih keras demi sebuah hasil ? Jadi jangan mudah terperangkap iming – iming ya .

  1. Jangka hayat bateri tidak tahan lam dan smartphone cepat rosak

Pokemon-GO-Boros-Baterei

Niantic menerima banyak aduan dari para pemain Pokemon GO yang mengatakan bahawa game ini terlalu banyak menggunakan kuasa baterei kerana GPS dan kamera yang bekerja terus-menerus. Malangnya, pihak Niantic sendiri membenarkan masalah itu tanpa merancang untuk memberi penyelesaian apa-apa.Borosnya baterei tidak hanya akan merosakkan peranti takungan kuasa itu sendiri, tetapi juga akan mengganggu prestasi telefon pintar bila tidak segera ditangani. Jadi, masih tetep keukeh bermain Pokemon GO walaupun telefon pintar-mu menjadi taruhannya?

  1. Perlu masuk kawasan terlarang

pokemon2

Berbanding game lain, Pokemon GO mempunyai satu keunikan di mana pemainnya harus terus berpindah tempat semasa memainkannya. Pemain dikehendaki mencari pokemon di tempat-tempat yang tidak boleh dijangka. Lalu, apa jadinya jika pokemon berada di tempat yang seharusnya tidak boleh dimasuki seperti pejabat polis? Inilah yang berlaku di pejabat polis daerah Darwin, Australia. Dalam aplikasi Pokemon GO, pejabat polis tersebut ternyata merupakan stesen Pokestop. Kerana tidak ingin ada yang sembarang masuk, polis Darwin langsung mengumumkan himbauan dengan cara yang unik.

4. Diskriminasi prosesor Intel  Sudah menjadi rahsia umum jika Pokemon GO tidak boleh dimainkan pada telefon pintar dengan pemproses Intel Akibatnya, semua pemilik Asus ZenFone sama sekali tidak boleh merasakan sensasi game ini. Banyak pengguna telefon pintar asal Taiwan itu yang mengajukan keluhan langsung melalui fan page Niantic.Malangnya, situasi yang tidak mengenakkan ini malah dimanfaatkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab dengan menyebarkan flame war untuk mendiskriminasi pengguna telefon pintar Intel. Di sisi lain, isu akan dihapusnya akaun-akaun yang menggunakan APK cetak rompak juga mencuat yang diperkirakan berasal dari orang-orang yang tidak boleh bermain Pokemon GO.

5. Membahayakan keselamatan pemain  Kerana begitu taksub menangkap pokemon, boleh saja pemain Pokemon GO lengah dengan keadaan sekitarnya. Tidak mustahil seorang pemain dilanggar kereta kerana menyeberang jalan sembarangan ketika ingin menangkap pokemon, atau memasuki daerah rawan yang berujung pada aksi rompakan.

pokemon4

6. Malware DroidJack yang tertanam pada APK bajakan mampu mengawal telefon pintar pengguna  Indonesia adalah salah satu negara yang belum diberi akses bermain Pokemon GO secara rasmi. Jadi, mahu tidak mahu kita harus meng-install dari APK cetak rompak yang tersebar di internet. Masalahnya, APK tak rasmi itu sudah lebih dulu disuntik malware bernama DroidJack yang mampu mengawal telefon pintar pengguna.

pokemon

 

Leave a Reply