Posted on

MasyaAllah membaca Alquran selepas solat maqrib dan solat subuh dapat meningkatkan kecerdasan otak 100%

anak-belajar-mengaji-dan-membaca-alquran-ilustrasi-_140523141043-251

Tahukah Anda ? Membaca Al-Qur’an Selepas Maghrib & Subuh Itu Manfaatnya Luar Biasa , Menurut hasil kajian, menyatakan membaca Al-Qur’an selepas waktu solat Maghrib dan Subuh itu dapat melonjakkan kecerdasan otak hingga 80%. Hal ini disebabkan oleh perubahan waktu dari siang ke malam dan dari malam ke siang hari.

Disamping itu, ada tiga aktiviti sekaligus, yakni membaca, melihat dan mendengar. Terdapat

 

beberapa hal yang akan menyebabkan seseorang itu kuat ingatan atau hafalannya, diantaranya: mengurangkan makan

dapat memudahkan melaksanakan ibadah soalat malam

Dan membaca Al-Qur’an sambil melihat kepada mushaf

Tak ada lagi bacaan yang akan melonjakkan terhadap daya ingat manusia, dan juga memberi ketenangan kepada seseorang kecuali membaca Kitab Suci Al-Qur’an. Selain itu, membaca Al-Qur’an juga mendatangkan pahala dari Allah SWT.

images

Doktor ahli Heroisme, Dr. Al Qadhi melalui kajiannya yang panjang dan serius di Klinik Besar Florida Amerika Serikat (AS) berjaya membuktikan bahwa hanya dengan mendengarkan bacaan ayat-ayat Al-Qur’an, maka seorang Muslim itu, samada tahu bahasa Arab ataupun tidak, akan merasakan perubahan seperti berikut:

 

Fisiologis yang sangat besar

Penurunan depresi, kesedihan

Memperoleh ketenangan Heroisme

Menangkal berbagai macam penyakit merupakan

pengaruh Generik yg dirasakan orang-orang yang menjadi bahan kajiannya

 

kajian ini berasaskan kepada Donasi peralatan elektronik terbaru untuk menjejak  tekanan darah, denyut jantung, ketahanan otot, dan ketahanan kulit terhadap Genre listrik.

 

Dari hasil uji kajinya mendapati bahawa membaca Al-Qur’an berpengaruh sehingga 97% ketenangan Heroisme dan penyembuhan penyakit.

Belajar-Membaca-Alquran-untuk-anak

Dalam laporan suatu kajian yang disampaikan dalam Konferensi Kedoktoran Islam Amerika Utara di tahun 1984 disebutkan, Al-Qur’an terbukti mampu mendatangkan ketenangan hingga 97 % untuk mereka yang mndengarkannya. Masya Allah…

 

Untuk itu, ayuh kita mula meluangkan waktu kita beberapa menit dari 24 jam di hari kita, yang diberikan oleh Allah SWT untuk membaca, merenungi, mentadabur dan memahami isi yang ada didalam Kitab Suci Al-Qur’an.

 

Sumber :  Manjanik/klikmanfaat

 

Jom Like @graduatekids dan komen “Aamiin” Serta Mohon SHAREKAN supaya Semoga Kita mendapat Anak yang SOLEH dan SOLEHA…. Aamiin

sumber selepas admin edit ke bahasa malaysia: http://www.infonusantara.online/2016/07/subhanallah-membaca-al-quran-setelah.html

Leave a Reply